Как да излагаме и съхраняваме детско изкуство у дома

В ранните детски години, а дори и по-късно, децата се изразяват чрез творчество. Рисуват много, създават фигури от всякакви материали, а за нас, родителите е мило да наблюдаваме и документиране развитието на уменията им.

И все пак, колкото и радост да носи детското творчество, няма как да запазим всичко сътворено от децата, особено ако са няколко в семейството.

Затова днес споделям нашия начин да излагаме и съхраняваме приемливо количество рисунки и друго детско творчество.

Излагане на детското творчество

Организирането на изложбен кът е най-добрият начин да покажете, че то ви харесва, че сте съпричастни към усилията на детето, а и да го мотивирате да твори още (и всичко това без думи!).

За тази цел можете да създадете изложбен кът, в който „експозициите“ да се променят през различни интервали. Избирайте заедно с детето рисунките, които най-много ви харесват и ги добавяйте към изложбата. (Често пъти нуждата от освежаване на изложбата се превръща в положителна мотивация за творене).

Ние имаме удобна за тези цел стена, покрита с плочки, на която лесно залепваме рисунки и други плоски произведения на изкуството (например щъркелите, които скоро направихме от хартиени чинии) с хартиено тиксо.

Обемното творчество подреждаме на ниския шкаф отдолу. Също там сме сложили и две рамки с размер А4 от ИКЕА, в които периодично променяме рисунките.

Красиво е, интересно е и създава усещане за приемане и оценяване на детския талант, независимо колко е изявен. А количеството талант всъщност няма значение, или по-точно казано, всички са творци като деца, а по-късно, под напрежението на изисквания, оценки и получаването на определения, някак го забравят. Е, тъкмо за да съхраним творческия устрем на детето си сме създали тази мини изложба, която се мени със сезоните и интересите.

Съхранение на детското творчество

Каква е съдбата на творчеството, след като е минало през изложбения кът? Ето как сме решили ние този въпрос:
Сканираме или снимаме рисунките и ги съхраняваме в Google Photos албум, достъпен за цялото семейство.
След това ги прибираме в една работна папка, отредена за текущата астрономическа година. На Нова година, като част от равносметката за изминалите 12 месеца, отваряме папката и разглеждаме заедно рисунките.

В първите дни от новата година, ние, родителите, без участието на децата избираме няколко от най-добрите рисунки (въз основа на нашата преценка и разговора от Нова година), които да запазим, поставяме им етикет с годината и ги прибираме в кутия за спомени. Тук е моментът да спомена, че надписваме всяка рисунка на гърба с датата на създаването ѝ.

Този подход, разбира се, с годините ще става все повече приоритет на детето, а не на родителите.

Обемното творчество не съхраняваме с пренебрежимо малко изключения. Снимаме в процеса на създаване и когато е готово и добавяме към онлайн албума, където са рисунките, и когато омръзне или загуби чара си, изхвърляме, но само, ако детето е съгласно.

Понякога, за да разберете дали детето наистина държи на даден предмет е най-лесно да го приберете за известно време. Ако дори когато не го вижда се сеща за него, очевидно му е много скъп, затова го запазете.

Това бяха нашите идеи за излагане и съхраняване на детско творчество, като показвате зачитане и уважение към усилията на детето и без да затрупате дома си.

Как процедирате вие? Споделете в коментарите.

Коментари