Паметникът Шипка – обемна апликация за деца

Основният символ, който свързваме с нашия национален празник е паметникът на свободата, който гордо се възвисява на връх Свети Никола. Той е построен с доброволни дарения от целия народ като благодарност за подвига на героите, защитили с кръвта си Шипченския проход и свободата на България.

Паметникът наподобява средновековна българска крепост. Висок е 31,5 метра и към него водят 890 стъпала. Над централния вход гордо се възправя бронзов лъв – символ на българската държавност. На останалите три страни са изписани имената на Шипка, Шейново и Стара Загора – бойните полета, напомнящи за подвига на българските опълченци.


Ето как да направите малък макет на паметника Шипка с децата си и да ги запознаете с историята на шипченската епопея.

Необходими материали:

  • Картонена ролка
  • Цветен лист – син
  • Шаблон – изтеглете от тук
  • Ножица, лепило, цветни моливи или флумастери

Принтирайте шаблона. Оцветете и изрежете.

Облепете картонената ролка със синя хартия. (Можете да я оцветите с темперна боя или да я оставите с естествения ѝ цвят). Върху нея залепете изрязвания паметник, като оставите опашката на лъва без лепило.

Направете разрези с ножицата по горния край на ролката, ако желаете да добавите слънце или облак. 

Готово.

Оригиналната илюстрация открих тук и преработих за нашия проект с позволението на авторката.

Още патриотични проекти от ЗаБавно детство можете да откриете тук.

Когато изтегляте ресурси от този блог, вие се съгласявате да спазвате лиценза и условията, при които те са споделени, а именно: Имате право да изтегляте, да правите копия на ресурса и да ги споделяте в интернет при условие, че винаги оставяте линк към оригиналната статия в блога ЗаБавно детство. Когато използвате принтирани копия на ресурсите, трябва да оставите видими името и линковете към ЗаБавно детство. Нямате право да използвате материалите с търговски цели. Нямате право да ги променяте и дообработвате.

Коментари