18 идеи за ЗаБавно посрещане на новата година с деца

В България нямаме големи традиции в семейните забави на Нова година и като че ли празникът се свежда до гледане на телевизия на масата.

Но е хубаво, че можем да черпим информация и от други култури и да си избираме какво да превърнем в наше преживяване.

От няколко години структурирам 31.12. по един много лесен начин – със своеобразно броене на часовете до идването на Новата година.



На всеки кръгъл час пукаме балон, от който пада листче, а на него е написано занимание. Започваме в 18:00 ч., защото преди това сме били навън...

1. Да видим последния залез за годината.

Балоните са надписани с часовете, в които трябва да се спукат. Бихте могли да ги организирате и на половин час или да започнете по-рано.

Тази година, момчето иска да разтопява разни ледове и ми хрумна да замразя бележките, стига скоро да измисля в какво!

Занимания, които традиционно включваме в нашето ЗаБавно посрещане на новата година:

Равносметка

2. Разглеждане на снимки от годината (които предварително съм избрала)
3. Припомняне на прочетените книги през годината. Водя дневник, в който записвам дата на завършване на книгата, заглавие, автор, издателство, брой страници.
4. Разглеждане на рисунките и други творчество от годината.
5. Отваряне на бурканите с планове и постижения. В продължение на цялата година записваме всички идеи, които бихме искали да осъществим и ги слагаме в буркана с планове, а буркана с постижения пълним с успехите си. За тези цел бурканите трябва да стоят на видно място.

6. Пожелания за новата година (или първи планове за буркана с планове).
7. Най-доброто от годината. Въпроси свързани с изминалата година, които са залепени на твърд картон за многократно ползване и стоят в торбичка. Всички присъстващи се редуват да теглят въпрос и да отговарят. Примерни въпроси:
- Най-интересната книга на годината
- Най-хубавият спомен от морето
- Най-интересното пътешествие на годината
- Най-интересното нещо, което си научил през годината
- Най-любимото нещо, което си правил през годината
- Най-любимото място, на което си ходил през годината
- Най-любимата песен на годината
- Най-щастливият ден на годината
- Най-смешният спомен на годината

Игри
Победителят от всяка игра получава нещо съвсем мъничко – лакомство например.

8. Кой пръв ще издуха хартиената си чаша до ръба на масата със сламка (или по-трудно, с балон).

9. Докато единият се опитва да хвърли две еднакви числа със зарчета, другият засмуква със сламка изрязани звездички от хартия/бонбони m&m's или каквото и да е без опасност от задавяне с трохи и ги прехвърля от обща купа в своя чаша. После се сменят. Който е събрал най-много печели.

10. Спукай балона. Много забавна игра. Връзва се по един балон на глезена на всеки играч, пуска се музика и всеки се опитва да спука чуждия балон.

11. Опашки. Дълго парче тоалетна хартия се втъква като опашка на всеки участник. Започва гоненица, в която целта на всеки е да откъсне чуждата опашка.

12. Музикално столче. Предполагам, че всички знаят тази игра. В центъра се слагат столове с един по-малко от участниците. Пуска се музика. Когато музиката спре всички се опитват да седнат. Който остане без стол, излиза от игра. Маха се един стол и т.н.

13. Настолни игри.

14. Намери съкровището.
Скривам малки листчета на различни места, всяко от които е с карта на апартамента, с отбелязан знак Х, където да се търси следващото листче. Последното води до съкровището – малка изненада играчка, игра, пъзел, каквото ще зарадва децата, но наистина малко.

Друг вариант на тази игра е вместо карти, на всяко листче да е описано следващото място в стихотворна форма, например:

„Потърси ме в коридора дълъг –
скрита съм във някой ъгъл.“


15. Най-високата кула. Кой ще построи най-високата кула от кубчета за 1 минута?
16. Победи гравитацията. Целта на тези игра е да се задържат 3 балона във въздуха за 1 минута, като се ползва само една ръка. Бихте могли да адаптирате играта към по-малките деца, като махнете един балон
17. Прехвърли топчетата. С ръце зад гърба и лъжица в уста играчите трябва да прехвърлят топчета за тенис на маса от една купа в друга. Първият, който успее да прехвърли 6 топчета печели.
18. Лесни пъзели. Направете лесни пъзели като разрежете страници от списания. Победител е първият успял да сглоби своя пъзел.

Обикновено не успяваме да изиграем всички планирани игри, но тогава го оставяме за следващия ден. Изключително забавно е да участват всички членове на семейството.

Какви игри бихте предложили вие?



Коментари