Свети Кирил Славянобългарски триизмерен модел

Днес отбелязваме успението на Свети Кирил Славянобългарски. Ако и вие искате да празнувате с нас, можете да направите този триизмерен модел на Свети Кирил, като принтирате шаблона и следвате инструкциите в този пост

Свети Кирил Славянобългарски

Tози велик учител на славяните е роден в гр. Солун. Баща му, Лъв, бил виден пълководец, а майка му, Мария - добра християнка. Когато го дали да учи, той преуспял повече от всички, защото имал бърза памет.

Израснал в богато семейство, той имал щастливо детство. Веднъж излязъл на лов със свои другари на полето за отмора. Пуснал своя сокол, но вятърът го грабнал и го от несъл далече. Кирил изпаднал в голяма скръб. Два дни не ял. Тъгувал за любимия сокол. Това му дало повод да размишлява за живота.

Той си казал: „Такъв ли е тоя живот, скръбта да измества радостта? От днес нататък ще поема друг път, който е по-добър... Спрял с развлеченията и останал у дома с книгите. Особено много му допадали съчиненията на свети Григорий Богослов. Но не всичко разбирал. Жадувал да учи.

За наука бил готов да даде цялото си богато наследство. Като не намирал изход, започнал горещо да се моли. Бог чул молитвата му. Един царски настойник чул за красотата, мъдростта и прилежността в учението на Кирил и го пратил в Цариград да се учи заедно с младия цар.

Кирил бързо усвоил всички науки и философски учения. С умението да беседва и да побеждава в спорове за истината на вярата, той твърде млад бил наречен Кирил Философ.

Искали непременно да го оставят на служба в двореца. Направили го библиотекар. Поискали чрез брак да го задържат, но не успели. Не го привличал празния дворцов разкош. Неговият ум летял високо над празните веселби.

Когато сарацините (арабско племе) започнали да хулят Светата Троица, той бил изпратен да ги обори. Те упреквали християните, че са многобожници, понеже почитали три бога. Свети Кирил просто, но убедително им от говорил, че християните почитат един Бог, но в Три Лица: Бог Отец, Бог Син и Бог Дух Свети, както слънцето е едно, но има три свойства: светлина, топлина и кръгла форма.

И с просто остроумие ги побеждавал веднага. Като пристигнал, той видял, че на вратите на християнските домове за подигравка били нарисувани демонски образи. Попитали нарочно Философа какво означава това, а той отговорил: „Виждам демонски образи и си мисля, че вътре живеят християни, а демоните стоят отвън, понеже не могат да живеят с тях. А където няма тези знаци, там демонитеe спокойно живеят с обитателите на дома“.

След успешната мисия при сарацините той бил пратен при хазарите, чиято вяра била мюсюлманска. Този път взел със себе си и своя брат свети Методий. Споровете за почвал винаги с молитва и успявал.

ЯТой утвърждавал християнската вяра и изкоренявал суеверията. След завръщането му в Цариград се наложило отново да пътува. Моравският княз Ростислав поискал от императора да му прати опитен учител, който ще научи народа му на християнския закон. Но този славянски народ нямал азбука. Той му казал, че е все едно да пише на вода и после думите му да се тълкуват различно. Това може да доведе до лъжеучение за Бога и е много опасно.

Трябвало да се създадат славянските букви, за да се пише на говорим славянски език. Това не било по силите и на най-учения човек. Свети Кирил започнал да пости и да се моли, като се оттеглил на тишина в един манастир. Бог му открил да състави славянската азбука. Затова нашата азбука е свещен дар от Бога.

Преуморен и болен, той тръгнал пак с брат си Методий за Моравия. И там срещнал много трудности. От завист на местното немско население се появило триезично то лъжеучение. Те учели, че словото Божие можело да се проповядва и да се служи в храма, само на три езика: гръцки, латински и еврейски, на които бил надписът на Кръста на Иисус Христос.

Целта била да се отрече писмената славянска реч. Свети Кирил оборил това лъжеучение. Той им казал, че Бог еднакво праща дъжд, слънце и светлина на всички хора по земята, а не само на три народа. Освен това, когато се служи на непознат език, как богомолците ще кажат „Амин“, ако не знаят за какво го казват.

След много апостолски трудове свети Кирил се върнал в Рим и там починал през 869 г. на 42 години. Погребали с почит просветителя на славянския род.

Източник:
„Жития на светиите за деца и юноши“, кн. 1. Автор: Игумения Валентина Друмева

Коментари