Два начина да направите медуза с природни материали

Ето два много лесни начина да направите медуза с наличните природни материали през есента. Ако ме питате как ми дойде идеята за тях ще ви изненадам както ви кажа, че те сами се направиха. Буквално! ☺️ Една кестенова обвивка се беше настанила върху няколко изсъхнали листа я кошницата ни със събрани материали. Затова и днес ви ги представяме.

Основният материал, от който имате нужда са бодливите обвивки на кестените, но вече поизсъхнали и посмачкани, точно както ще ги откриете в момента по земята. Естествената им форма наподобява „чадърчето” на медузите.

За да направите пипалата на единият вид са ви нужни борови бодли – те са дълги и много удобни за целта. Лесно можете да ги залепите с топло лепило.


Пипалата на втория вид медуза можете да направите с които и да е дълги и тесни листа, които си набавите или директно от храста/дървото и изчакате да се навият – около 48 ч. или директно потърсите вече опадали и понавити листа под самото растение. Тях можете да залепите с обикновено течно лепило.

Лицата нарисувайте с акрилни маркери.


ℹ️ Интересна информация за медузите (от Wikipedia), която можете да споделите с децата:


🔸 Медузите са се появили преди повече от 700 млн. години, те са едни от най-старите многоклетъчни животни.


🔸 Най-голямата измерена медуза в света тежи 381 kg.


🔸 Придвижват се като периодично свиват и отпускат тялото си.


🔸 Медузите нямат мозък, но нервната им система им позволява да усещат и да реагират бързо на външни дразнения, като светлина и миризма.


🔸 Хранят се с малки риби или зоопланктон, които улавят с пипалата си. Трябва да се избягват в морето, защото изпускат отрова която дразни кожата. 


🔸 Тялото им има форма на чадърче, а устата е от долната страна. Около нея има 4 къси дебели пипала, с които медузите улавят жертвите си. По ръба на чадърчето има тънки пипалца със сетивна функция. 


🔸 Медузите се движат активно, като изпълват стомашната си празнина с вода и я изхвърлят като свиват тялото си. При това движение тялото им рязко отскача в противоположната посока. Този начин на движение се нарича реактивен. Някои медузи свиват коремчето си по 100 – 140 пъти в минута.


🔸 Медузите живеят и в топли, и в студени (арктически) морета. В Черно море живеят 2 вида – медузата ризостома и Ушатата медуза аурелия. 


❤️ Много ще се радвам, ако направите такива медузи и ни ги покажете със снимка в коментар! 





Коментари