20 вълнуващи занимания за Деня на Земята

Насърчаването на децата от малки да полагат грижи за планетата им помага да запазят това отношение и щом пораснат.

И тъй като е работа на родителите да дадат пример и да научат децата на уважение и добро отношение към природата и планетата, днес ви предлагаме да използвате предстоящия ден на Земята и да започнете полезна семейна традиция.

Ето някои от нашите любими начини да празнуваме Деня на Земята.


1. Гледайте изгрева

Събудете се по-рано, за да излезете навън и да наблюдавате изгрева. Насърчете децата да запазят тишина и да помислят за природата и животните. Ослушайте се за песните на птиците, наблюдавайте наскороразлистилите се дървета.

2. Разходете се сред природата с допълнение

В Деня на Земята, освен да се разходите в парка, в гората или в квартала, вземете чувал и ръкавици и почистете. Да обичаш природата означава да се грижиш за нея, а най-добрият начин да научите децата да се грижат за околната среда е чрез вашия пример.

3. Отидете на пикник с фотоапарат

Какъв по-добър начин да усетите природата от това да сте в нея? А да похапнете на тревата след хубава игра е още по-приятно. Вземете нещо за хапване, книга, която да четете заедно и топка. Но не забравяйте и фотоапарат. Децата обичат да изследват заобикалящата ги среда. Говорете за растенията и птиците около вас и за това, колко е важно да ги пазим. Дайте идея на децата да направят снимки на конкретни неща, които се нуждаят от опазване и помислете за начини, по които бихте могли да го направите.

4. Направете планета от цветя

Принтирайте нашия безплатен ресурс, залепете листа на парче кашон, пробийте дупки и дайте на децата да украсят континентите с току-що набрани цветя.

5. Плетете венци

Чудесна идея е да се накичите с цветен венец точно на деня на Земята. Използвайте каквито цветя имате подръка, добавете и зелени листенца.


6. Направете хранилка за птици

Истината е, че по това време на годината в България вече е късно да направите хранилка, която да бъде редовно посещавана, но можете да направите това през следващия ноември, и ако я поддържате пълна, да се наслаждавате на пернати гости цяла зима. Ако сложите слънчогледови семена, със сигурност ще наблюдавате голям синигер, син синигер, врабче, а в зависимост от това къде точно живеете и къде е поставена хранилката, може и още видове.

7. Посадете цвете

Децата се впечатляват от това да се грижат за нещо живо, дори то да е малко цвете. По ваш избор посадете цвете или посейте семенце и наблюдавайте как се развива от покълнването му.

8. Отгледайте бобче в памук

Най-лесният и вълнуващ начин за децата да наблюдават процеса на растеж на корените, стъблото и листата на едно растение. Правим го от 5 години и винаги е еднакво интересно. Може да го направите в буркан или дори в найлонов плик с цип, залепен на прозореца.

9. Направете определител на облаците

Кое дете не се е вглеждало в облаците и не е разпознавало в тях познати форми? С нашия безплатен ресурс ще поощрите децата да се научат да разпознават най-често срещаните видове облаци.

10. Карайте колело

Един от начините да повлияем на парниковия ефект е да намалим излъчването на въглеродни емисии в атмосферата. Най-лесният начин да покажете на детето как е като изберете придвижването с колело, вместо с автомобил.

11. Откажете пластмасата

Пластмасата е един от основните проблеми за живота на планетата. Тя застрашава природата, животните и нас самите. Вече има случаи на открити микрочастици пластмаса в човешката кръв и дори в плацентата.


Заслужава си да научите децата на първо място да не използват пластмасата, а добър пример можете да им дадете като я замените със стъклени съдове, или четки за зъби с дървена дръжка. В наши дни има много възможности, със сигурност можете да направите поне една промяна, за да вдъхновите децата в този ден.

12. Използвайте отново

В случаите, когато е невъзможно да се откаже пластмасата, намерете начин да я използвате отново, става дума дори за рециклирани пликове или полипропиленови кутии.

13. Изхвърляйте боклука разделно

Говорете с децата за разделното събиране на боклука, разкажете им защо е важно и покажете как се почистват консервите, бурканите, пластмасовите съдове преди да се изхвърлят, организирайте поне две кофи за боклук у дома.

14. Започнете да компостирате

След като се погрижихте за разделното изхвърляне на боклука, можете да започнете и компост с хранителните отпадъци.

15. Пестете ток

Денят на Земята е подходящ момент да поговорите за производството на електричество и за пестенето. Една лесна стъпка, която можете да направите още днес е да изключвате осветлението в неизползваните помещения.

16. Пестете вода

Същото важи и за водата, научете децата да пестят водата. Първата стъпка е да спират кранчето докато си мият зъбите.

17. Дарете дрехи на семейства в нужда

Предаването на дрехи в добро състояние на хора, които имат нужда, вместо просто да ги изхвърлите е добър начин да намалите използването на ресурси. Ако нямате нуждаещи се познати, във Фейсбук има групи, в които очакват вашата помощ, например Помощ за самотни и затруднени родители.

18. Направете семеен план за опазването на земята

Звучи грандиозно, но всъщност, разумният ход е да си изберете няколко дейности, които да извършвате семейно. Харесайте си някоя от нашия списък, или направете ваш, запишете на лист, залепете го на видимо място, за да не забравяте стъпките, които трябва да предприемате всеки ден за една по-чиста и здрава планета.

19. Открий и отбележи

Излезте сред природата с отпечатан лист с нашата игра Открий и отбележи, за да помогнете на децата да се вгледат в природата.


20. Създайте нещо заедно от материали за рециклиране

Най-лесният начин да обясните на децата процеса на рециклиране е като направите заедно нещо красиво от „боклук“. Изберете лесен проект с материали за рециклиране от нашия блог и го изпълнете.

Решихте ли как да отбележите деня на Земята с вашето семейство?

Instagram: https://www.instagram.com/zabavnodetstvo/

Viber канал: https://tinyurl.com/zbdViber

Facebook група: https://www.facebook.com/groups/587966855895362/?ref=share

Илюстрация: Freepik.com


Коментари