Как се прави домашна вегета с деца

3 литра домашна вегета ни е напълно достатъчно за година. Правим я с голямата помощ на малкия човек в семейството.

От избирането на зеленчуците, през измиването, нарязването, подреждането за сушене до финалното изсипване в големия трилитров буркан той е до нас и заедно се трудим.

Домашна вегета рецепта

Често съветвам по-младите майки да включват децата си в най-обикновените задачи в ежедневието, защото по този начин се учат на толкова много, може би повече, отколкото бих могла да изброя:

- броене

- измерване

- моторика

- вземане на решения

- справяне с проблеми

- работа в екип

- изследване на различни физически явления (вижте видеото, най-забавно беше изтръскването на зеленчуците с помощта на вибрации)

- увереност (че знаят къде се намират различни прибори и съдове в кухнята)

- усещане, че са полезни

- усещане, че са важна част от семейството

А времето прекарано заедно в полезна дейност е най-ценно!

Ето как правим домашната вегета (за трилитров буркан):

  • 4 кг. червени чушки
  • 4 кг. лук
  • 3 кг. моркови
  • 3 глави целина със стъбла и листа
  • 3 връзки целина
  • 5 връзки магданоз
  • 5 стръка праз

След като изсушим всичко в дехидратор, смиламе в кухненски робот. 

Това е. 

Винаги включвайте децата в домашната работа, но и не забравяйте да създавате приятна и лека атмосфера, за да участват с желание. 

Ако имате какво да допълните или да оспорите, елате да поговорим в нашата група Бавно детство. 



Коментари