3 литра домашна вегета ни е напълно достатъчно за година. Правим я с голямата помощ на малкия човек в семейството.
От избирането на зеленчуците, през измиването, нарязването, подреждането за сушене до финалното изсипване в големия трилитров буркан той е до нас и заедно се трудим.
Често съветвам по-младите майки да включват децата си в най-обикновените задачи в ежедневието, защото по този начин се учат на толкова много, може би повече, отколкото бих могла да изброя:
- броене
- измерване
- моторика
- вземане на решения
- справяне с проблеми
- работа в екип
- изследване на различни физически явления (вижте видеото, най-забавно беше изтръскването на зеленчуците с помощта на вибрации)
- увереност (че знаят къде се намират различни прибори и съдове в кухнята)
- усещане, че са полезни
- усещане, че са важна част от семейството
А времето прекарано заедно в полезна дейност е най-ценно!
Ето как правим домашната вегета (за трилитров буркан):
- 4 кг. червени чушки
- 4 кг. лук
- 3 кг. моркови
- 3 глави целина със стъбла и листа
- 3 връзки целина
- 5 връзки магданоз
- 5 стръка праз
След като изсушим всичко в дехидратор, смиламе в кухненски робот.
Това е.
Винаги включвайте децата в домашната работа, но и не забравяйте да създавате приятна и лека атмосфера, за да участват с желание.
Ако имате какво да допълните или да оспорите, елате да поговорим в нашата група Бавно детство.
Коментари
Публикуване на коментар