Пет причини да научите детето си да играе судоку днес

Макар да сте свикнали да приемате судоку като логическа игра за възрастни, то има много силен ефект върху детския мозък и осигурява чудесна тренировка за паметта, концентрацията и логическото мислене.

Решаването на судоку пъзел е чудесна тренировка за мозъка. То действа като двойна доза витамини за вашето дете.

Пет причини да научите детето си да играе судоку днес


Ето пет причини да научите детето си да играе судоку още днес.

1. Судоку учи децата да обръщат внимание на детайлите.

Много често децата са нетърпеливи и действат прибързано, особено, ако не са научени да забавят темпото, да се вглеждат в детайлите и да обръщат внимание на света около себе си. С помощта на судоку това може да се  промени.

В играта на судоку цифрите от 1 до 9 трябва да бъдат подредени в мрежа от квадратчета без да се повтарят цифрите във всеки ред,  колона или подрешетка повече от веднъж. За да разрешат пъзела, децата трябва да обърнат внимание на цифрите, които вече са записани и трябва мислено да си представят цифрите, които предстои да използват. За да постигнат успех им трябва голямо внимание към детайла.

Ако децата започнат да играят судоку от ранна възраст, те се научават да обръщат внимание на малките подробности, а това е изключително полезно във всички области на живота.

2. Судоку учи на абстрактно мислене

С игра на судоку децата могат по естествен начин да развият абстрактното си мислене. Когато им показвате как да играят, не пропускайте да ги насочите към двата най-важни въпроса: Какво? и Къде?

За да решат правилно един судоку пъзел децата трябва да знаят какво къде да поставят. Точно това е абстрактното мислене, което се очаква в играта.

Когато децата си задават тези въпроси, те се научават да вникват по-дълбоко в проблема, което е и основата на абстрактните разсъждения, необходими за решаването както на судоку, така и на различни жизнени ситуации.

3. Судоку развива търпението и концентрацията

За да се реши един судоку пъзел е необходимо да се изучи цялата таблица, да се анализират моделите на подредба и възможните ходове. Понякога тези модели не са очевидни и за разкриването им се изисква спокойствие и търпение, както и изолиране от външни дразнители като шум или движение. Тези качества са изключително полезни не само за успешното решаване на един судоку пъзел, но и във всички сфери на живота.

4. Судоку тренира логическото мислене

Въпреки широко разпространеното схващане, че судоку е математическа игра, то е игра, която разчита на логическото мислене. Когато децата се опитват да решат пъзела, те се учат да мислят логически и организирано.

5  Судоку развива паметта

Според изследване на университета в Кеймбридж, Судоку е изключително подходяща игра за подобряване на паметта на развиващия се детски мозък.

При по-големи деца, играта е много ефективна за усвояването на материал от точните науки, ако се адаптира.

Макар, че в оригиналния судоку пъзел се използват цифри, решаването му не изисква математически знания. Но пък математиката, както и останалите точни науки изискват учениците да запаметяват бързо теореми, химични символи и модели.

Судоку не може да научи децата на всичко това, но то тренира паметта им. Освен това, би могло да се адаптира и вместо цифри да се ползват химични елементи, просто букви или пък цветове за най-малките.

Судоку е важен инструмент за развитие на умствените способности на децата. Доказано е, че хората, които успяват бързо решават судоку пъзели имат по-високо IQ от останалите.

Колкото по-често давате възможност на децата си да се упражняват в игра на судоку, токова по-трениран става мозъкът им, което носи неизброими предимства не само в учението, но и в ежедневието.

Коментари