Как боядисваме великденски яйца

Понеже винаги търсим смисъла в простите неща, естествено е и за Великден да се подготвяме подобаващо. И ето, след четиридесетдневен пост дойде денят за боядисване на яйцата.


От 15 години за тази цел използваме естествени багрила. Живели сме на много места по света и взависимост от твърдостта на водата и различните видове източници на багрила сме достигнали различни по нюанси и наситеност резултати, но великденските ни яйца винаги са се получавали много хубави.


Техниката не е изненада, както казах, държим на простите неща.

Изпробвани сме какво ли не – червено цвекло, семена от копър, магданоз, моркови, спирулина... Но днес ви споделям само безотказните.

🔴 За червено използваме корен от билката брош или люспи от жълт лук.

🟠 Оранжево се получава с по-малко количество жълт лук.

🟡 Жълто става от куркума.

🔵 Светло синьо правим с червено зеле, а тъмно синьо с каркаде.

🟢 Зеленото получаваме след като потопим синьо яйце в куркумата.

Хубави ярки цветове получаваме на бели яйца. Когато използваме кафяви знаем, че цветовете ще бъдат земни и притихнали, но все така очарователни и предварително се отказваме от синьо и зелено. 

За наситен цвят варим яйцата с багрилото. В повечето случаи вадим яйцата веднага след сваряването им. Единствено синьото има нужда от повече време, за да стане наситено.

Разбира се добавяме оцет и излъскваме с олио накрая. 

Момчето обожава да рисува с восък и макар не винаги да успявам да запазя труда му с този начин на боядисване, мисля че за него е по-важен процесът. 

Коментари