Ние броим врабчета!

През зимата ги храним, а на пролет ги броим. Да, утре (27.04.) броим врабчета. Вече дори не знам от колко години го правим, но тази година можете да се включите и вие в кампанията на Българското дружество за защита на птиците. 

Врабчетата намаляват с бързи темпове. Причините за това са много – намаляването на храстите в градовете, където прекарват голяма част от деня, използването на пестициди и инсектициди, замърсяването на въздуха, високите нива шум. 

Но динамиката в популациите на врабчетата показва и каква среда на живот обитаваме ние, хората.

Защо е важно да участвате?

Броенето помага за установяване на численостите, в които се срещат тези градски птици, местата за живот, които предпочитат и кой вид врабчета преобладава у нас. 

Тъй като кампанията се провежда всяка година, натрупаните данни установяват както тенденциите в популациите, така и причините за тези тенденции. 

Колкото повече хора участват в броенето, толкова повече данни ще бъдат отчетени. Но не само! 

Ако утре излезете с децата и отделите не повече от 10 минути в интервала между 9:00 и 12:00 ч., за да наблюдавате и отчетете наблюденията си не само ще помогнете на науката, а ще създадете интерес и отношение на децата към птиците. 

А нали точно за това говорим в ЗаБавно детство – единственият начин да имаме чиста планета е днес, заедно с децата да сме навън, да опознаваме, да наблюдаваме, да опазваме и да се грижим за природата!

Тук вижте подробна информация за това как и къде да броите врабчета, както и как да отчетете наблюденията си. 

Ако досега не сте се включвали, гарантираме, че преживяването ще стане любимо за децата! 

Коментари