Зрънце любов

Ние сме от птичите хора. Изучаваме птиците целогодишно – четем, наблюдаваме ги, учим се да ги разпознаваме по песен, но дойде ли големият студ задължително слагаме хранилките. Цяла зима храним синигери и врабчета, които щедро ни се отплащат с весели песни и впечатляващи акробатични номера. 



Но сега, при тези ниски температури е особено важно да помогнем на любимите си непрелетни птици да получават необходимата им енергия.

Защото техният живот е прост – ако успеят да си набавят достатъчно храна през деня, ще преживеят нощта. Ако не, ще са умрели от глад още преди зазоряване.

Дребните птици имат висока телесна температура – около 40°C. За да се поддържа тази температура е нужна много енергия при умерени температури, да не говорим за студа на зимните нощи. 

Затова пригответе суров слънчоглед в хранилка или просто на чинийка и почакайте. Те ще дойдат и ще ви донесат много радост.

А възможността за наблюдение отблизо ще вдъхнови детето да ги опознае, което е и най-важното. Защото е крайно време да започнем да възпитаваме природолюбители. 



 

Коментари