Стивън Хокинг за деца

Купих я на секундата, в която я видях. А когато Момчето я пое в ръце изостави всички други книги. 

Да имаш възможност да четеш занимателна научна книга от самия Стивън Хокинг е нещо повече от сбъдната мечта за всяко дете, което се интересува от космоса. Всъщност книгата не е съчинена от Стивън Хокинг, а от дъщеря му в сътрудничество с негов бивш студент, но е базирана на неговите теории. По-важното е, че тя би се харесала и на децата, които изобщо нямат интерес в космическата сфера.

Лека, забавна, стъпила на неоспорими факти, но все пак художествена литература, с много снимки на космоса и съвсем подходящи за деца обяснения, тя е хем приключение, хем откритие, хем урок по притиска астрономия и всъщност нямаш търпение да стигнеш до края ѝ.

Хубавото е, че томовете са три.

Лошото е, че тази книга не заслужава превода си. Казвам го отговорно като филолог. Не бих се заела да давам примери от текста в доказателство, но мисля, че на учен от нивото на Стивън Хокинг дължим повече уважение. И на децата читатели също.

И все пак, и трите тома са у нас. Наслаждаваме се на историята, уверяваме се колко много неща вече знае Момчето за космоса и още колко много запомня от невероятните приключения на Джордж и Ани и се надяваме някога нивото на преведените от английски детски книги да доставя удоволствие на 100%.



Коментари