Защо е хубаво да имате дърво на времето

С новата година започваме и ново дърво на времето, трето поред. Този път подхождаме значително по-семпло в отбелязването и ще следим само измененията в небето. 

В изминалите години отбелязвахме и температурата и вятъра, но в някои случаи се налагаше на едно листо да присъстват три цвята. Това усложняване не играеше особено поощрителна роля, затова решихме да направим промяна.

Какво е дърво на времето?

  • Това е графичен начин за отбелязване на времето, като всеки клон на дървото е отделен месец, а листата са номерирани според дните в месеца. 
  • В края на всеки ден се оцветява съответното листо с цветове, които вие предварително сте избрали и указали в легенда до самото дърво, за лесна справка.
  • Нашето дърво е залепено на гофриран картон и виси на леснодостъпно място на стената.

Защо използваме дърво на времето?

  • Защото ни се иска детето ни да наблюдава и да забелязва промените в природата и да обръща внимание на времето. 
  • Защото освен навик за наблюдение, това дърво развива и постоянство, създава усещане за цикличност.
  • Защото в края на годината можем заедно да анализираме и лесно да открием кои са били най-топлите/студените/дъждовните и т.н. дни и месеци в годината. Както виждате,  това дърво е и добра отправна точка за разговори за промяната на климата.

Ако искате и вие да имате такова дърво – можете да потърсите в Гугъл weather tree или на какъвто и да е друг език. Някои са платени, но има достатъчно безплатни шаблони, нашето е едно от безплатните. Ако не успявате да се справите, можете да изтеглите дървото, което ползваме ние от тук


Коментари