Все някой трябва да се държи като възрастен

 „Напълно сигурно е, че детето ви ще се държи като дете, което значи като някой, който още се учи, ще има различни приоритети от вашите и невинаги ще може да управлява чувствата и действията си. Детинското му поведение със сигурност понякога ще ви провокира. Проблемът е, когато и ние започнем да се държим като деца. Все някой трябва да се държи като възрастен, ако искаме и детето ни да се научи на това! Ако вместо това останем осъзнати – т.е. обръщаме внимание на емоциите си и ги оставяме да преминат, без да повлияят на действията ни – ще дадем пример как се регулират емоциите и децата ни ще се научат на това, докато ни наблюдават.


Има причина в самолетите да ни карат при авария да сложим кислородна маска първо на себе си. Децата не могат да стигнат до тези маски и не може да се разчита на тях да ги използват правилно. Ако ние останем безпомощни, децата ни не могат да спасят нито нас, нито себе си. Така че, дори да сме готови да се жертваме за тях, наша отговорност е да поставим маските първо на себе си.



Така че, подобно на кислородната маска, ваше задължение е да помогнете на детето си да се справи с емоциите си, което от своя страна му помага да има добро поведение. За жалост, когато сте стресирани, изтощени и без капка енергия, не можете да дадете на детето си градивна подкрепа също както, ако припаднете в самолета.


Ето защо главната ви отговорност като родител е да се грижите съзнателно за емоционалното си състояние. Осъзнатостта е обратното на това да „избухнеш“ от гняв. Не ме разбирайте погрешно, осъзнатостта не означава да не изпитваш гняв. Да си осъзнат означава да обръщаш внимание на това, което чувстваш, но да не му се поддаваш. Гневът е част от човешките взаимоотно шения. Ако се оставим той да контролира нашите думи и действия, ето това ще ни компрометира като родители.“


Благодаря на Ели Мантовска от Сладки думи за препоръката да чета д-р Лора Маркам.



Коментари