Спокойни родители – щастливи деца

 


„Всъщност нещата, които желаем най-силно за децата си, зависят от това дали работим върху себе си. Всички искаме да отгледаме деца, които да са щастливи хора, обичани от околните и от партньора си в живота. Ако помислим върху взаимоотношенията си в ранното ни детство и се научим как да се погрижим за себе си, ще можем да предложим на детето си – ВИЕ ще можете да предложите на детето си – сигурната връзка, която ще постави основата за топли взаимоотношения до края на живота му. Нямаме власт върху това какво ще се случи с него, но можем да увеличим вероятността да се обгради с хора, които се държат с него добре и му помагат да намери дълбок смисъл в живота си.

Искаме също така да отгледаме деца, които могат да контролират поведението си, заради това, че с такива деца се живее по-лесно, а и защото е наше задължение като родители. Ние знаем как се отглеждат такива деца. Когато регулираме собствените си емоции, децата ни се научават да регулират своите. Това им позволява да контролират поведението си, в случай че са толкова близки с нас, че да пожелаят това.

И накрая, искаме децата ни да бъдат успешни. Не задължително в смисъла на това да печелят наградите, давани от обществото ни за постижения, а в смисъл да откриват, усъвършенстват и споделят своите уникални дарби през целия си живот. Ние знаем как да помогнем на децата си и за това. В по-голямата си част тази помощ е свързана с контрол върху собствените ни страхове, което дава на детето свободата само да открива и да изгражда увереност и устойчивост.

Някои деца се раждат с по-трудни характери и за тях работата ни върху себе си е дори още по-важна. Но независимо какво е детето ви, вашите реакции са тези, които формират способността му да се наслади максимално на живота си. То ще ви кара да му се възхищавате и ще ви вбесява, ще ви кара да се вълнувате и ще ви ядосва. И неволно наистина детето ви ще ви накара и вие да израствате. Ако можете да забележите, когато сте провокирани, и да възвърнете баланса си, преди да действате, ако можете да овладеете безпокойството си, ако можете да помислите върху собствените си преживявания и да се помирите с тях, ще можете да отгледате щастливи, емоционално стабилни деца, които да са успешни във всеки смисъл на думата. Ще можете да се превърнете в спокоен родител, който отглежда щастливи деца.“

Изключително съм благодарна на Ели Мантовска от Сладки думи за това, че ме запозна с идеите на д-р Лора Маркам.


Коментари