Пеперуди от листа на гинко билоба

Видяхме ги в една Фейсбук група и побързахме да ги направим – прекрасни пеперуди от листа на гинко билоба. Всъщност в интернет можете да откриете твърде много варианти на този проект.

Хубавото е, че не Ви трябват никакви други материали освен акрилни бои и маркери, за да ги направите. Ах, да – и ножичка, с която да разрежете по дължина дръжката, за да прилича на антени.

Оцветете с акрилни бои листата, след като изсъхнат добавете акценти с маркерите.

И това е всичко.


Опитахме се да ползваме темперни вместо акрилни бои, но цветът съвсем не е така наситен.


Гинко Билоба можете да срещнете почти във всеки градски парк в България, у нас видът се култивира от края на 19 век. Първите засадени дървета растат и до днес в градината при Докторския паметник (зад Народната библиотека) в София. 


Интересно за гинко билоба:

Съществуването му може да бъде проследено назад в земната история до юрския период. По времето на динозаврите, гинкото се е срещало върху голяма част от сушата и дори след като много други видове изчезнали, това растение се е запазило непроменено чак до наши дни.


Съчетанието от устойчивост на болести и неподатлива на насекомите дървесина правят дърветата гинко много дълголетни, като за някои екземпляри се твърди, че са на повече от 2500 години. След атомната атака над Хирошима гинко са едни от малкото оцелели дървета.

Коментари