STEAM проект – снежна буря в буркан

Когато е зима, а няма мраз и студ... направете си сняг в буркан! Ето как с няколко прости съставки можете да създадете собствена снежна буря, която можете да карате да се разрязва отново и отново, без да сменяте съдържанието на буркана.

Този експеримент е вариация на класическата лава лампа и въпреки името си няма абсолютно нищо общо със снега. 

Необходими материали:

✅ Бебешко олио – по-скъпо е от растителното олио, но за сметка на това е прозрачно. Жълтият цвят на растителното олио ще унищожи усещането за сняг.

✅ Бяла темперна боя

✅ Вода

✅ Алка Зелцер

✅ Буркан – изберете по-тесен, но висок, за да използвате по-малко бебешко олио. Нашият е стандартен буркан от лютеница, около 700 g.

Изсипете малко темперна боя в буркана, разредете я с вода в съотношение 1:1, за да не прекалено гъста и разбъркайте с дървен шиш. Ние използвахме боята от Джъмбо.

Долейте бебешко олио. За нас бяха достатъчни 300 mL. Ако при изливането на бебешкото олио се образуват балончета, изчакайте да изплуват на повърхността, за да не пречат на видимостта.

Пуснете хапче Алка Зелцер.

И гледайте снежната буря в буркан!

Консистенцията на разредената боя беше идеална! Мехурчетата се движеха приятно и просто изглежда толкова красиво!

И така, ето какво можете да обясните на децата за тази забавна химическа реакция. 👉

Както казах, този проект няма нищо общо със снега!  Но пък е страхотна научна демонстрация на химическа реакция.

Таблетките Алка Зелцер съдържат натриев бикарбонат (сода за хляб), лимонена киселина и аспирин. Содата за хляб и лимонената киселина не могат да реагират помежду си докато са сухи. Но щом пуснете таблетката във вода, лимонената киселина реагира със содата за хляб и образува натриев цитрат (който неутрализира стомашната киселина, когато пиете Алка Зелцер), вода и мехурчета въглероден двуокис. В тази демонстрация ни интересуват мехурчетата въглеродният двуокис, защото точно те създават движението нагоре!

Когато наливате вода (всъщност е боя плюс вода) и олио в буркана, те не се смесват, а олиото стои на повърхността. Олиото и водата не се смесват, тъй като олиото е с по-ниска плътност и винаги плава на повърхността на водата. 

След като пуснете таблетката Алка Зелцер в буркана, тя преминава през олиото и щом докосне разредената боя на дъното, започва да бълбука.  Мехурчетата въглероден двуокис се издигат нагоре през олиото, защото са по-леки (с по-малка плътност) както от водата, така и от олиото, и поемат част от бялата боя и водата заедно със себе си. След като мехурчетата изскочат на повърхността, боята/водата отново падат под на олиото.

Щом завършите демонстрацията (или таблетките 😉) сложете капака на буркана и го запазете за следващия път. Докато слагате Алка Зелцер снежната буря ще бушува във вашия буркан. Ние поддържаме нашия вече година. 

Експериментът е по идея на One Little Project.

Коментари