Три подаръка за Рождество Христово

Все по-често ставам свидетел на психическата умора у майките, свързана с консумеризма като цяло и най-вече с Рождество Христово. Този най-светъл празник е използван от търговците до краен предел с единствената цел да продават на децата. А домовете ни са претъпкани с играчки, с много от които дори не се играе – ненужна примигваща и пееща пластмаса, натрупана в кошове, кутии и по рафтове... А очите на децата не светят от радост и няма вдъхновение, напротив – оплакват се, че им е скучно. 

Това е разбираемо. Има много научни изследвания, които доказват, че колкото по-малко играчки имат децата, толкова повече играят с тях и толкова повече работи въображението им. Затова, в името на децата, си заслужава да обмислите нашето предложение за точно 3 подръка за Рождество Христово*.

Това е традиция, която отдавна обикаля интернет пространството и е разпространена сред осъзнати родители в Америка, по подражание на тримата мъдреци, които носят по един подарък на младенеца във Витлеем. 

А подаръците са:

1️⃣ Нещо, което детето иска.

2️⃣ Нещо, за четене.

3️⃣ Нещо, което да посети.

Но трябва да призная, че като природолюбиво семейство, леко изменихме тези три идеи за подаръци. Една от оригиналните три, а именно „Нещо от което детето има нужда“ ние заменихме с „Нещо, което детето да посети“. Това направихме, защото тъй или иначе през годината купуваме нещата, от които детето се нуждае – нови обувки, раница и т.н. 

Нещо, което детето иска

Разбира се, децата искат много различни неща, правят списък, допълват го, редактират го, а с наближаването на празника желанията стават все повече и повече. Вашата задача е да разберете на кое от всички изброени детето ще се радва, дали ще му помогне в развитието, дали дава възможност за игра поне година напред, дали си заслужава. 

Когато подаряваме играчки в нашето семейство, те винаги са с отворен край – такива, с които може да се играе по различни начини години наред. Например конструктори от типа Лего и Плеймобил, настолна игра, дървени релси за влак. Още повече, че към такива играчки може да се добавят допълнения през годините – нов локомотив за релсите, разширение за настолната игра и т.н.

Нещо за четене

Нашите деца обожават да четат и да им се чете, затова с радост им купуваме книги. Постоянно правя списъци с желани книги и изчаквам онлайн намаленията през ноември, които стигат и до 30%. 

Тъй като у дома сме много взискателни към качеството на превода, шрифтовете и естетиката на книгите, често подаряваме стари използвани, но ценни книги. Така малкото ни дете има възможност да порасне с книгите от нашето детство и да имаме още повече общо във възприятието на света. Радостни сме, че то успява да открие ценното в една книга, а не се интересува от това дали е чисто нова и лъскава и дали някой я е чел преди него.

Идея за тинейджъри – подарете им ваучер за подарък от някоя книжарница, за да си изберат книга сами. Или пък им подарете абонамент за списание свързано с интересите им. А може и да им направите карта за библиотеката, ако все още не са ходили там.

Нещо, което да посети

Това е най-вълнуващата част от подаръците. Децата едва ли ще си запишат в списъците с желания за подаръци някое място, което да посетят, но точно от него остават незабравимите спомени. 

Традицията у дома е на всеки рожден ден да ходим там, където рожденикът иска. Не си представяйте грандиозни екскурзии, това са любими места в околността, където просто се чувстваме щастливи – в някоя гора, на близък връх, възвишение, езеро, река...

Още идеи за места за посещение: билети за театър, пропуск за каране на зимни кънки, басейн, карта за ски, билет за посещение на музей, снимка на място, което да посетите, курс по нещо.

Ако решите да направите 3 подаръка за Рождество, бихте могли да добавите и един общ семеен подарък – нещо, което да се хареса на цялото семейство.

И все пак, независимо колко подаръци подарявате – 3, 4 или 20, направете преживяването на Рождество Христово незабравимо:

✅ Прекарайте празника с роднини.

✅ Четете подарените книги по исландска традиция точно на Рождество Христово.

✅ Играйте в снега.

✅ Направете курабиена къщичка.

✅ Слушайте песни за Рождество Христово.

✅ Говорете с близки и далечни роднини по телефона.

✅ Играйте настолни игри.

✅ Посетете музей, театрална постановка, концерт.

✅ Направете необичайна екскурзия.

✅ Пътувайте с влак.

✅ Подарете умение – научете детето да плете, да шие или нещо друго, към което проявява интерес. 

Каквото и да изберете, постарайте се да предадете вашите семейни ценности на децата! 

🌟 Списъкът е съставен с помощта на читателите на Фейсбук страницата ЗаБавно Детство.

*Не случайно наричаме празника Рождество Христово, а не Коледа. Една от многото причини е консумеризма – ние искаме да научим децата си на истинския смисъл на този празник – раждането на Иисус Христос, а с това и да ги насочим към радостта, съпреживяването, скромността и благодарността.


Коментари