Какво четем – Смешни семейства


Тези седмица четем страхотните „Смешни семейства“, единствената преведена детска книга на шведската писателка Гунел Линде. Много забавна книга, която не само показва как лесно ставаш жертва на крайностите, но и добре описва скандинавските нрави. Със сигурност ще обогати и вас, като родители. Не можете да я намерите никъде освен в библиотеките, но пък това е добър повод да заведете детето до най-близката такава. 

Хубаво е в библиотеката, макар и да е стара. А още по-хубаво е, ако е изпълнена със стари издания. Те крият истински богатства – красив литературен език; малко, но качествени илюстрации. Идете! Библиотекарките са ходещи справочници за подобни богатства.

Какво четете във вашето семейство тази седмица?

Ето един откъс от „Смешни семейства“:

Но на улица „Близнаците“ не живеят само се мействата Дада и Нене. Тук се намира и къщата на семейство Нямавреме – точно до къщата на семейство Дада. И къщата на семейство Нямавреме точно до къщата на Нене. Ако пред погледа ти от някой вход изхвърчи човек като изстреляна граната или друг изчезне зад най-близкия ъгъл ка то стрела, да знаеш, че това е бил някой от семейство Нямавреме.

Таткото се казва Бързай. Той върши всичко на мига. Досега нито веднъж не е закъснявал за работа. Едва поеме дъх будилникът да зазвъни, и татко Бързай вече е на крака и си мие зъбите. И будилникът силно се разколебава. Какъв смисъл има да звъни, след като стопанинът вече е на крака? Така разсъждава той.

Коментари