Албум за наблюдение на природата

Идеята видях преди години и ме грабна. На детето също му хареса и започнахме. А лятото е идеално да започнете и вие вашия албум за наблюдение на природата.

Необходима е тетрадка с бели листове или с редове, или тефтер... В общи линии, всичко става. 

Албум за природа

Целта е по време на разходките сред природата да обръщате повече внимание на животинския или растителния свят, в какъв стадий на развитие са растенията, цъфтят ли, прецъфтели ли са, има ли плодове, какви са формите и цвета на листата; да следите поведението на птиците, да откривате охлюви, бръмбари... Всички онези дребни радости, които биха се сторили незначителни за един възрастен, но са чудеса в очите на децата.

Ние си имаме по един албум за всеки, защото се усетих, че се опитвам да превзема албума на детето. А не бива. Целта е да се рисува според възможностите, без очаквания, не е важно да е точно, а да се създава усещане за свързаност с природата и желание за наблюдение. Това занимание е подходящо за всяка възраст, веднъж щом децата започнат да държат молив.

Албум за наблюдение на природата

Може да се рисува навън, на място, може и в къщи, след разходка. След няколко дни ще видите, че детето само ще започне да насочва вниманието си и да открива неща, които би искало да нарисува в своя албум. 

Не е задължително да рисувате всеки ден, но е задължително преживяването да бъде приятно. 

Записвайте датата и мястото на наблюдението, какво е било времето. Описвайте видовете, които срещате. Ние записваме и латинските имена на птиците и насекомите (за да успеем по тази точки влязох в две прекрасни български Фейсбук групи за насекоми и птици), записвайте и важни за вас подробности, ситуации.

Този албум би могъл да се превърне в много скъп сантиментален спомен от едно красиво детство. 

Последвайте ни във Фейсбук, за да видите най-новите ни бавни и забавни занимания и да разберете как прекарваме дните си сред природата.

Коментари