Лего судоку, което расте с уменията на детето

Решаването на судоку пъзели носи много предимства за развитието на детския мозък. Сред тях са справяне с проблеми, взимане на решения, критическо мислене, концентрация и други, за които можете да прочетете тук.

За да дадете възможност на детето да развива мозъка си от ранна детска възраст, можете много лесно да му направите судоку в къщи с подръчни материали. 

Начертайте судоку основа, която да разширявате с натрупването на опит.

Лего судоку за деца

Удобен вариант е да я начертаете върху гофриран картон от използвана кутия. Не забравяйте да оставите място за добавяне на още квадратчета. Ще се наложи да ги чертаете по-скоро, отколкото очаквате.

В зависимост от възрастта на детето и дали има опит в играта на судоку, можете да започнете от най-лесното ниво: 3х3 квадратчета, като в последствие добавяте още и още. В началото не ги разделяте на подрешетки и обясните на детето, че във всеки ред и колона трябва да присъстват всички цветове, без да се повтарят. С развитието на детето сами ще усетите кога е дошло времето за организирането на игралното поле на подрешетки. 

Също така, в този начален етап започвайте играта с празно поле, вместо да поставяте някои цветове, както в оригиналното судоку.

За фигури, както виждате, ние използваме еднакви лего тухлички и ги подреждаме според цветовете. 

Но вие можете да разнообразите играта и да я направите по-трудна, като играете с формите на лего тухличките. Или ги изберете в един цвят (по-лесен вариант), или игнорирайте цветовете им (по-труден вариант).

Тактилно сензорно судоку за деца

Този начин на подреждане на судоку е много полезен за децата защото към логическото мислене добавя и тактилно преживяване, което в предучилищна възраст има благоприятно въздействие не само върху двигателните и когнитивните им умения, но и върху емоционалното и социалното им развитие в зряла възраст. 

Ако играят две или повече деца, може да се редуват, като слагат по една лего тухличка на ход и след това обяснят защо са направили точно този избор. 

Обясняването на мисловния процес на глас е полезно не само за детето, което слуша, но и за самото дете, което обяснява. По този начин развивате и речта, и изразяването, и логическото мислене. Детето, което слуша ще разбере, че няма само един начин за правилно решение и това ще го поощри да търси различни решения и в живота. Също така, самите вие ще се учудите на начина, по който мислят децата щом започнат да обясняват на глас. 

Коментари