Упражнение за развитие на уменията за рязане с ножица

Последвайте ни във Фейсбук, за да видите най-новите ни занимания и да разберете как прекарваме дните в ритъма на природата.

Упражнение за развитие на уменията за рязане с ножица

Придобиването на умения за работа с ножица е много важно за децата, защото подпомага и развива:

Фината моторика

Развитието на фината моторика в ранна детска възраст е пряко свързано с развитието на интелекта и речта при детето. 

Разтварянето и затварянето на ножицата помага на децата да развият съответните мускули укрепят захвата на ръцете си. Това е изключително важно, за да държат и контролират средства за писане и рисуване, прибори, инструменти, четка за зъби. 

Координацията между очите и ръцете

Рязането с ножица е много полезно за координацията между окото и ръката. Докато реже, детето е напълно погледа си към листа и се старае да движи ръката си по линията за рязане.

Билатералната координация

Рязането с ножица помага на децата да развиват билатералната си координация, т.е. да използват лявата и дясната страна на тялото едновременно (в този случай и асиметрично) – с едната ръка държат лист хартия, а с другата изрязват с ножица.

Но, за да развият всички тези важни умения, децата имат нужда от практика, която често се оказва твърде недостатъчна, поради родителският страх от нараняване. За да избегнете неприятните случки, вземете необходимите мерки.

  1. Винаги дръжте всички ножици на недостъпно за детето място.
  2. От самото начало обяснете и напомняйте на детето при всяко използване на ножицата, че те не е играчка, а инструмент, с който се работи внимателно, обяснете защо. 
  3. Въведете ясни правила. Ножицата се ползва само на масата, с нея не се тича, ако се носи, трябва да бъде затворена и да се държи с върха надолу и далеч от тялото, задължително се ходи бавно и внимателно. Когато се реже детето трябва да е седнало удобно и спокойно и, разбира се, да реже само нещата, които позволявате. Бъдете сигурни, че колкото и да обяснявате, това условие един ден ще бъде нарушено!
  4. Дайте на детето да работи с ножица със заоблени върхове. 
  5. Изберете ножица с подходяща големина.
  6. Не оставяйте детето без надзор. Тогава няма как да се стигне до проблеми. Ако ви се наложи да станете от масата, вземете ножицата като обясните на детето, че го правите за негова сигурност. Когато се върнете му я дайте обратно и му кажете, че вече сте тук и може да продължи работата си. 


Когато детето се учи да реже с ножица със сигурност ще има много нарязана хартия навсякъде. Накрая поканете детето да съберете заедно парченцата, за да му създадете навик да почиства след себе си. 

Не забравяйте, че всяко дете се развива с индивидуална скорост и макар че има приета възраст за начало на работа с ножица, тя може да не е валидна във вашия случай.

развитие на уменията за рязане с ножица

А ето и линк 1 и линк 2 към упражнението, което съм подготвила днес. То е подходящо за деца с опит в изрязването, но ако имате и по-малко дете, дайте и на него да се опитва да реже, без да следите за абсолютна точност в изпълнението. 

Тези красиви листа имат доста очертания с различна трудност, по които да се реже. Не пропускайте да ги принтирате на цветна хартия, за да бъдат весели и привлекателни.

Предварително ги изрежете по външния контур, а вътрешните линии оставете за детето.

Весели занимания, и ако използвате днешния ресурс, който ви предоставям напълно безплатно, моля не забравяйте да напишете в коментар как сте прекарали и дали е харесало на детето ви.


Когато публикувате снимки в социалните мрежи на завършените идеи открити тук, добавяйте хаштага #ЗаБавноДетство, за да можете да се свържете със сходно мислещи заБавни семейства, да следите техните творчески проекти и да се вдъхновявате или да откривате нови приятели. 

Когато изтегляте ресурси от този блог, вие се съгласявате да спазвате лиценза и условията, при които те са споделени, а именно: Имате право да изтегляте, да правите копия на ресурса и да ги споделяте в интернет при условие, че винаги оставяте линк към оригиналната статия в блога ЗаБавно детство. Когато използвате принтирани копия на ресурсите, трябва да оставите видими името и линковете към ЗаБавно детство. Нямате право да използвате материалите с търговски цели. Нямате право да ги променяте и дообработвате.

Коментари