Домашен репелент против кърлежи

Последвайте ни във Фейсбук, за да разберете как прекарваме дните си и да видите най-новите ни занимания.

В разгара на сезона на кърлежите ви споделям моята авторска рецепта за домашно приготвен репелент срещу кърлежи от етерични масла. 

Изборът на съставките е изцяло базиран на научни изследвания. Подбрала съм масла, които да отблъскват трите вида кърлежи,  срещани в България – Hyalomma marginatum, Ixodes ricinus и Dermacentor reticulatius, както и комари. Признавам, отне ми доста време и четене, но вече четвърта година ползваме репелента по тези рецепта и засега работи безотказно. Прилагам го на детето от тригодишна възраст без нежелани странични ефекти. Ако вашето дете е по-малко, моля информирайте се подробно преди да вземете решение. 

Не забравяйте да използвате репелента внимателно, етеричните масла не бива да попадат в очите или устата, особено на малки деца.

Съставките са в проценти, за да можете лесно да ги адаптирате към бутилки с различен обем. Препоръчвам да се ползва тъмна стъклена спрей бутилка. Аз ползвам такава от 50 ml.

Съставки:

  • 20% лавандула (подходящо за бременни, кърмещи и бебета над 3 м.)
  • 30% лимонов евкалипт (Eucalyptus citriodora) ВНИМАНИЕ! НЕ лимон и евкалипт, а лимонов евкалипт (подходящо за бременни, кърмещи и деца над 6 г.)
  • 10% цитронела (подходящо за бременни, кърмещи и деца над 6 м.)
  • 40% базово масло по избор (аз ползвам бадемово)
  • Витамин Е


Метод:

1. Разреждам етеричните масла с бадемовото масло в предварително почистена и перфектно изсушена спрей бутилка от 50 ml. 

ВАЖНО! Етеричните масла не бива да се разреждат във вода (освен ако не сте любители на гъбичките, разбира се). 

2. Добавям и няколко капки витамин Е за консервант.

Действието на репелента е 2 часа.

Според научните изследвания смесването на етерични масла води до усилването на тяхната ефективност. При този репелент ефективността е над 90%.

50 ml спрей бутилка е удобна да се носи в чантата и при нужда да си използва отново. Аз пръскам в дланта си и после разтривам по откритите части на тялото.

Тъй като много хора имат грешна представа за кърлежите и за начина, по който е редно да се вадят, споделям и тази превъзходна статия на Александър Йовчев, биолог специализирал в сферата на ентомологията, от която ще разберете какво представляват кърлежите, защо не трябва да въртите или да мажете кърлежа с олио, за да го извадите, кой е правилният начин за изваждане на кърлеж, както и болестите, които кърлежите пренасят. 

Допълнителна информация за болестите, които кърлежите пренасят от Военномедицинска академия.

Как и какво да изследвате след ухапване от кърлеж – много полезна информация от Да растем здрави.


Литература:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/18237038/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16892632/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/28645519/

Коментари